Προσβάσιμο μπάνιο από τη Roca
Κοινοποίησε
Mailwhatsapp
Έμπνευση

Γιατί όλοι χρειάζονται ένα προσβάσιμο μπάνιο

Κείμενο: Patricio Martinez και Maximià Torruella. PMMT Arquitectura. Βαρκελώνη

Ο καθένας μας ενδεχομένως σε κάποια φάση της ζωής του μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με το πρόβλημα της προσβασιμότητας στο μπάνιο του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό ή και όχι, ενώ μπορεί να είναι για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα. Όποιο και αν είναι το πρόβλημα, ένα προσβάσιμο μπάνιο είναι το κλειδί.

 

 

Όταν μιλάμε για αναπηρία και προσβασιμότητα, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων ή τα άτομα με προβλήματα όρασης. Υπάρχουν όμως εκατομμύρια περισσότεροι που, χωρίς να έχουν κανενός είδους αναγνωρισμένη αναπηρία, βλέπουν την καθημερινή τους ζωή να επηρεάζεται από κάποιο είδος προσωρινού ή μόνιμου περιορισμού στη χρήση του περιβάλλοντός τους. Τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με παχυσαρκία ή οι ηλικιωμένοι συχνά επηρεάζονται από μια σύγκρουση μεταξύ του δομημένου περιβάλλοντος και των αναγκών τους. Αλλά δεν είναι το άτομο που έχει την αναπηρία – είναι το περιβάλλον που τη δημιουργεί.

 

Ωστόσο, ο σχεδιασμός των προϊόντων μπορεί και αλλάζει και συχνά το μόνο που χρειάζεται είναι οι απλούστερες αλλαγές για να κάνουν ένα καθημερινό προϊόν πιο εύχρηστο για πάντα. Μερικές φορές μια μικρή προσαρμογή στο σχήμα, το υλικό, το χρώμα, τη διάσταση ή τη λειτουργία ενός προϊόντος μπορεί να το καταστήσει πολύ πιο προσιτό σε χρήστες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν άνετα ή καθόλου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο μπάνιο, όπου η προσωπική αυτονομία είναι ζωτικής σημασίας. Χρειάζεται μια ευσυνείδητη επιλογή των στοιχείων του μπάνιου για να δημιουργηθεί ένας χώρος με πραγματική καθολική προσβασιμότητα.

Οι νιπτήρες γίνονται πιο προσβάσιμοι μέσω της υπερχείλισης ασφαλείας και του ραφιού για μεγαλύτερη σταθερότητα. Και ενώ οι χρήστες με δυσκολίες όρασης ή χειρισμού μπορεί να έχουν πρόβλημα στη χρήση ορισμένων μπαταριών με ακρίβεια, μια αναμεικτική μπαταρία ή ηλεκτρονική μπαταρία ανέπαφης χρήσης, μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια απλά μέσω του σχεδιασμού της.

 

Οι βάσεις ντους και οι μπανιέρες με αντιολισθητικές ιδιότητες (όπως το Roca’s Stonex® και το Surfex®) διευκολύνουν πολύ την προσβασιμότητα και είναι κατάλληλες για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, τις ομάδες χρηστών που κινδυνεύουν περισσότερο από ατυχήματα σε αυτούς τους χώρους. Οι θερμοστατικές μπαταρίες ντους της Roca έχουν υψηλή βαθμολογία και εδώ, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή εγκαυμάτων με το όριο των 38ºC.

 

(Εικόνα: Access, επιτοίχιος νιπτήρας από Stonex® με ενσωματωμένη πετσετοκρεμάστρα)

Προσβάσιμο μπάνιο με αντιολισθητικές ιδιότητες

Οι λεκάνες μπορούν να γίνουν πιο προσβάσιμες αυξάνοντας το ύψος τους, για να βοηθήσουν τους χρήστες που μπορεί να δυσκολεύονται να σηκωθούν και να καθίσουν. Τα ελαφριά καθίσματα ή τα καθίσματα ελεγχόμενης κλίσης συμβάλλουν περαιτέρω στην ευκολία χρήσης.

Ακόμα και το χρώμα μπορεί να παίξει ρόλο σε ένα προσβάσιμο μπάνιο. Τα στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με το περιβάλλον τους είναι πιο ευδιάκριτα για τους χρήστες με περιορισμένη όραση, ένα μαύρο προφίλ για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με χαμηλή όραση. Ομοίως, μια λευκή πλακέτα λειτουργίας για λεκάνες είναι ιδανική για σκουρόχρωμο τοίχο ή αντίστροφα. Και όσον αφορά τα υλικά, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε άτομα με υπερευαισθησία. Η υαλώδης πορσελάνη, ο ανοξείδωτος χάλυβας, το ABS, το Stonex® και το Surfex® είναι καλές επιλογές σε αυτή την περίπτωση.

 

(Pictured: Access, πτυσσόμενο κάθισμα ντους)

 

Access, πτυσσόμενο κάθισμα ντους και καμπίνα Roca για χρήστες με περιορισμένη όραση

Αντιλαμβανόμαστε την προσβασιμότητα ως συνώνυμο της προσωπικής αυτονομίας σε όλους τους τομείς της ζωής. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι όλες οι καθημερινές μας ρουτίνες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς – για να εγγυηθούμε έναν συνεχή προσβάσιμο χώρο για όλους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Από τη στιγμή που φεύγουμε από το σπίτι μέχρι τη στιγμή που επιστρέφουμε, πρέπει να διασφαλίσουμε όχι μόνο ότι οι χρήστες μπορούν να φτάσουν σε έναν δεδομένο χώρο, αλλά ότι μόλις φτάσουν εκεί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλήρως όλα τα στοιχεία. Οι δρόμοι, τα κτίρια και οι εσωτερικοί χώροι μας πρέπει να σχεδιάζονται σύμφωνα με τις αρχές του σχεδιασμού για όλους.

Τα μπάνια και οι τουαλέτες είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι αυτής της ακολουθίας, ένας κρίκος στην αλυσίδα χωρίς τον οποίο είναι αδύνατο να μιλήσουμε για καθολική προσβασιμότητα.

 

(Εικόνα: Access, επιτοίχια λεκάνη Rimless®)

επιτοίχια λεκάνη για προσβάσιμα μπάνια

Ως κοινωνία έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να κάνουμε το περιβάλλον μας πιο προσβάσιμο – αλλά με κάθε αρχιτέκτονα να έχει κατά νου την προσβασιμότητα όταν σχεδιάζει χώρους και κάθε σχεδιαστή να εργάζεται για προσβάσιμα προϊόντα για να τα γεμίσει, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά.

Σχετικά με το PMMT

PMMT Arquitectura εξειδικεύεται στα προσβάσιμα μπάνια

Η PMMT Arquitectura, που ιδρύθηκε από τους αρχιτέκτονες Patricio Martinez και Maximià Torruella, είναι μια αρχιτεκτονική εταιρεία που ειδικεύεται στην προηγμένη αρχιτεκτονική υγειονομικής περίθαλψης με υψηλά πρότυπα απόδοσης, υγείας και καθολικής προσβασιμότητας.

Το έργο τους έχει αναγνωριστεί μέσω πολλαπλών εθνικών και διεθνών βραβείων και αναφορών. Αυτό που ξεχωρίζει τον οργανισμό είναι η σταθερή δέσμευσή του στην καινοτομία με μακροπρόθεσμο όραμα.

 

Η ισχυρή πίστη τους σε έναν καθολικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει όλους αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της Clear Code Architecture®, μιας παραμετρικής μεθοδολογίας για την αξιολόγηση της καθολικής προσβασιμότητας οποιουδήποτε δομημένου περιβάλλοντος.

 

(Φωτογραφία: Patricio Martínez και Maximià Torruella, PMMT Forward Thinking Healthcare Architecture)

Απαλοιφή αρχιτεκτονικής® κώδικα

Το Clear Code Architecture® είναι η πρώτη μέθοδος που εγγυάται αντικειμενικά χώρους για όλους. Είναι το αποτέλεσμα έρευνας μέσω της οποίας η PMMT Forward Thinking Healthcare Architecture μελετά τις ανάγκες οποιουδήποτε περιορισμού στη χρήση του δομημένου χώρου.

Για να γίνει αυτό, ορίζουν δεκατρείς ομάδες που συγκεντρώνουν όλες τις ανάγκες που μπορεί να βιώσει κάθε άτομο σε οποιοδήποτε χώρο, δημιουργώντας μια παραμετρική μέθοδο που επιτρέπει την αντικειμενική αξιολόγηση του επιπέδου καθολικής προσβασιμότητας ενός περιβάλλοντος και συμβάλλει στη βελτίωσή του.

 

(Εικόνα: Ποσοστό Clear Code Architecture® που λαμβάνεται όταν εφαρμόζεται στο μπάνιο που απεικονίζεται).

Αρχιτεκτονική® Clear Code για τη μέτρηση προσβάσιμων χώρων
Κοινοποίησε
Mailwhatsapp
Κοινοποίησε